Crepi op hout? Kan perfect!

Natuurlijk kunnen we ook crepi op hout aanbrengen!

Geduld en vakmanschap stonden centraal in Belsele

In Belsele bij Sint-Niklaas mochten we een bijzonder gevelproject uitvoeren. Hier zouden we namelijk geen crepi plaatsen op een stenen ondergrond, maar crepi op hout aanbrengen. Geen alledaags verzoek, maar een uitdaging die we met plezier aangingen.

 

De woning in kwestie is technisch gezien een nieuwbouw woning opgetrokken in staalconstructie, waarbij de muren dicht gewerkt werden met houten OSB-platen. Qua bouwtechniek is ze dus niet helemaal identiek aan een houtskeletbouw of massieve houtbouw, maar toch erg gelijkaardig.

 

Hoe dan ook, crepi aanbrengen op een houten ondergrond verloopt net iets anders dan bij andere ondergronden en voor we aan de slag konden, moesten we eerst nog de gevel en buitenmuren isoleren.

Waarom de Sto Top 32 isolatie zo bijzonder is

Om de houten muren te isoleren werd gekozen voor 17 cm dikke (!) Top 32 polystreenplaten van Sto die op de houten delen werden verlijmd. Deze Top32 gevelisolatie heeft namelijk een ongeëvenaarde warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,032 en isoleert gemiddeld zo’n 20% beter dan traditionele EPS-isolatieplaten. Kortom, het Top 32 tand- en groefsysteem is zowat het neusje-van-de-zalm op de markt en garandeerde deze klant de best mogelijke thermische isolatie.

 

Ook aan de binnenzijde werd extra geïsoleerd. De vrije ruimte tussen het houtwerk werd opgespoten met isolatieschuim, wat nog wat bijkomende thermische én akoestische isolatie opleverde.

Een slimme afwerking

De combinatie van de Sto Therm Classic met Top 32 isolatie werd nadien ook voorzien van een laagje Sto Lotusan gevelcoating. Dat maakt deze crepi op hout gevel niet alleen trendy, maar ook vuil- en vochtwerend, weersbestendig en bijna onderhoudsvrij.

 

Waterdruppels krijgen door de Lotusan gevelcoating namelijk geen kans om zich aan de gevel te hechten. Op weg naar beneden sleuren ze bovendien wel allerlei vuildeeltjes mee, waardoor de gevel in zekere mate zelfreinigend wordt.

Vraagt u zich af waarvoor die blauwe doeken op de foto’s dienen?

Simpel! De aanvraag voor dit project bereikte ons net voor de winter en crepi pleister plaatsen we bij voorkeur niet tijdens de barre en natte wintermaanden om optimale kwaliteit en duurzaamheid te verzekeren. De klant had de woning daarom netjes ingepakt om de houten delen te beschermen tot wij in de lente aan de slag konden. Niet veel later konden we dit bijzondere crepi op hout project met gepaste trots opleveren en het resultaat mag ook nu nog gezien worden.

GERELATEERD